Bilanț- Ministerul Afacerilor Externe

În perioada 1 octombrie 2009 – 23 decembrie 2009 am fost ministru interimar al Afacerilor Externe

După demisia membrilor PSD din Guvernul Emil Boc, Traian Băsescu, președintele României, semnează Decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti ca ministru interimar al Afacerilor Externe.

“România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate pe zona diplomatică și voi încerca sa reglez acest lucru” – Cătălin Predoiu, la primirea mandatului.


Principalele realizări:

6 octombrie 2009, București – Discuție cu ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă pe tema priorităţilor relaţiilor bilaterale şi perspectiva europeană a Republicii Moldova

– Am ţinut neapărat să am această discuţie cu şeful diplomaţiei de la Chişinău. Cele două state trebuie să aibă o relaţie apropiată şi privilegiată şi am reafirmat disponibilitatea României în acest sens. Dialogul Bucureşti-Chişinău constituie o prioritate constantă a politicii externe a României.


7 octombrie București – Întâlnire cu reprezentantul personal al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru combaterea anti-semitismului, rabinul Andrew Baker

– Am discutat despre progresele realizate de ţara noastră în procesul de asumare a cunoaşterii istorice şi a cinstirii memoriei victimelor Holocaustului și am arătat că toate măsurile luate de România în legătură cu Holocaustul contribuie la combaterea intoleranţei în ţara noastră, la cultivarea respectului reciproc şi la educarea publicului, şi în mod special a tinerei generaţii, în spiritul unor valori autentice.


9 octombrie – Întâlnire cu ministrul bulgar al afacerilor externe, Rumiana Jeleva

– Am discutat despre intensificarea cooperării la Marea Neagră, problematica mediului, a energiei, a transporturilor. Totodată, am avut un schimb de opinii cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, la efectele crizei economice şi financiare, precum şi la Tratatul de la Lisabona şi viitorul construcţiei europene.

20 octombrie București – Participare alături de vicepreşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Liu Zengwen, la colocviul organizat de Academia Română cu ocazia aniversării a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-chineze, Bucureşti.


20 octombrie 2009 Chișinău – Parafarea Acordului privind micul trafic la frontieră dintre România şi Republica Moldova

“Normalizarea şi consolidarea relaţiei cu Republica Moldova se va face prin realizări concrete, palpabile. În acest sens, salutăm definitivarea textului Acordului bilateral privind micul trafic la frontieră, care a fost parafat astăzi. Totodată, salutăm faptul că autorităţile Republicii Moldova şi-au dat acceptul pentru deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi. Această decizie confirmă angajamentul României şi al Republicii Moldova de a acţiona cu hotărâre pentru a întreprinde măsuri clare în interesul cetăţenilor din cele două state. Deschiderea celor două consulate va facilita aplicarea documentului care a fost parafat astăzi” Cătălin Predoiu, ministru interimar de Externe, la parafarea Acordului.


Poziția României la Consiliul European din 29-30 octombrie 2009

– Întâlnire cu ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Teme abordate:

– Situația din Republica Moldova, opțiunea României legată de portofoliul de comisar european, intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona și schimbările climatice

– Acordul de mic trafic la frontieră, parafat de România și R. Moldova la Chișinău- acesta avea nevoie de acordul Comisiei Europene pentru a putea fi semnat de cele două state și pentru a intra în vigoare. Acest acord de mic trafic permite locuitorilor din apropierea graniței româno-moldovene să fie scutiți de obligativitatea vizei la trecerea în România, pe o distanță bine definită de la graniță. Aceștia primesc un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de minimum un an, ce le permite să se deplaseze liber în zona prestabilită.


22 octombrie – Lansarea Ghidului alegătorului român în străinătate

– Asigurarea informării corecte a cetăţenilor stabiliţi peste hotare în privinţa condiţiilor în care îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile prezidenţiale.

Prin publicarea acestui ghid, MAE îşi continuă operaţiunile de principal instrument de suport al desfăşurării alegerilor, aşa cum au fost stabilite prin prevederile legale. Nu noi am stabilit regulile jocului, dar, în acelaşi timp, vă asigurăm că le vom respecta întru totul. Cred, de altfel, că informarea corectă a cetăţenilor din străinătate în legătură cu procedura de desfăşurare a votului este un factor decisiv în asigurarea corectitudinii alegerilor”, ministrul interimar de Externe, Cătălin Predoiu.


10 noiembrie București – Tratatul de la Lisabona – poziționarea României și punctele de interes major pentru țara noastră

– Dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor referitoare la poziţionarea României în cadrul Uniunii Europene, cu accent asupra punctelor de interes major pentru ţara noastră în perspectiva intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Traversăm o perioadă esenţială pentru evoluţia Uniunii Europene şi pentru viitorul cetăţenilor săi. Finalizarea ratificării Tratatului de la Lisabona de către toate statele membre reprezintă încheierea unui efort îndelungat al Uniunii de reformare a modului său de funcţionare şi de adaptare la evoluţiile interne şi internaţionale. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona va facilita funcţionarea sistemului european într-o Europă cu 27 sau mai multe state membre, permiţând totodată Uniunii să avanseze şi să asigure adâncirea procesului de integrare europeană, să beneficieze de instrumentele necesare pentru a rămâne un actor influent la nivel global, fie că este vorba de evoluţiile economice, de securitate sau de mediu”, Cătălin Predoiu, ministrul Interimar de Externe, în Parlament.

– M-am referit, totodată, la parlamentele naţionale, care prin Tratatul de la Lisabona vor dobândi un rol întărit ca actori ai construcţiei europene, precum şi o modalitate concretă de control asupra procesului legislativ european, având posibilitatea de a verifica dacă acţiunea la nivelul Uniunii este mai eficientă decât acţiunea la nivel naţional (aşa-numitul principiu al subsidiarităţii).


12 noiembrie 2009 București – Întâlnire cu Iurie Leancă, viceprim-ministru și Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al republicii Moldova

– Au fost discutate mai multe aspecte de interes comun, inclusiv consolidarea cadrului juridic cu respectarea intereselor ambelor părţi, implementarea unor proiecte transfrontaliere, cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale, intensificarea raporturilor comercial-economice, problematica transnistreană. Un capitol aparte al discuţiilor l-a constituit tematica integrării europene a Republicii Moldova. Am reiterat sprijinul total al României faţă de eforturile pe care noul Guvern de la Chişinău le întreprinde în vederea aprofundării calitative a dialogului cu instituţiile europene. Ministrul a afirmat că Republica Moldova poate deveni „povestea de succes” a Politicii Europene de Vecinătate printr-o abordare responsabilă a participării sale la Parteneriatul Estic.


13 noiembrie 2009, București – Semnarea Acordul interguvernamental bilateral cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova şi Protocolul de amendare a Acordului interguvernamental, semnat în 1992, la Bucureşti, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor

15 octombrie 2009 Atelierul de lucru dedicat procesului de elaborare a unui nou Concept Strategic al NATO

Intenţionăm să jucăm un rol activ în dezbaterea conceptuală privind viitorul rol al Alianţei, datorită experienţei speciale date de poziţionarea noastră geografică – la graniţele Alianţei cu Balcanii de Vest şi cu regiunea Mării Negre şi Caucaziene. România susţine cu tărie o consistentă politică de dezvoltare a parteneriatelor NATO, subliniind, cu precădere, parteneriatul euro-atlantic şi încurajând, în acelaşi timp relaţia cu Balcanii de Vest şi zona lărgită a Mării Negre şi Caspice. (Cătălin Predoiu, ministrul Interimar de Externe)

La această reuniune am susținut ca terorismul, noile ameninţări, atacurile cibernetice, schimbarea climatică sau aprovizionarea cu energie, cât şi relaţiile dintre NATO şi Rusia să fie cuprinse în noul concept strategic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

27 octombrie 2009 – Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei europene, îl nominalizează pe Dacian Cioloş drept Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală

“Această nominalizare reprezintă o recunoaştere implicită a capacităţii României de contribui la construcţia europeană în mod concret. Salut efortul coordonat al diplomaţiei noastre, precum şi eforturile politice la cel mai înalt nivel, ale tuturor celor angajaţi pentru realizarea acestui obiectiv de politică externă.” (Cătălin Predoiu, ministrul Interimar de Externe)

Dacian Cioloş urma să gestioneze unul dintre cele mai importante portofolii ale Comisiei, care are alocat pentru 2010 circa 50 de miliarde de euro, aproape o treime din bugetul Uniunii Europene.

29-31 octombrie Bucureşti – Participarea la cea de-a doua ediţie a Forumului ONG-urilor din regiunea Mării Negre -NGOs în Times of crises, alături de comisarul european Leonard Orban şi ambasadorul Suediei la Bucureşti, Mats Aringberg, din partea Preşedinţiei suedeze a UE


22 noiembrie 2009 – Primul tur al alegerilor prezidențiale

În străinătate au funcționat 294 secții de votare deschise în 92 de țări, printre care în Italia deschise 55 de secții, în Spania — 38; în Republica Moldova — 13; în Franța — 9; în Germania — 5; în Ungaria — 4; în Rusia — 3; în Marea Britanie — 8; în Belgia — 4; Grecia — 6; Canada — 4; SUA—28.


6 decembrie 2009 – Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

Participarea record la vot în străinătate – peste 147.000 de cetăţeni români – a confirmat justeţea deciziei Ministerului de Externe de a suplimenta numărul secţiilor de votare.


23 decembrie 2009 – Ceremonia de predare a mandatului de ministru interimar al Afacerilor Externe

Ceremonia de predare-primire mandat, la care a participat președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu

– Theodor Baconschi preia portofoliul ca ministru întreg.