Bilanț- Premier Interimar

În perioada 6-9 Februarie 2012 am fost prim ministru interimar

6 februarie 2012 – Preşedintele României semnează decretul de numire a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

“Am acceptat acest mandat cu speranța că voi contribui la stabilitatea țării. Atât piețele economice internaționale, cât și partenerii externi trebuie să primească mesajul ca România este stabilă. Mandatul meu este limitat, conform Constituției, până la depunerea jurământului de către noul Guvern.”

La preluarea mandatului au fost situaţii critice din cauza fenomenelor meteorologice extreme, cea mai mare parte a țării era sub Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol.

De urgență am avut o întâlnire informală cu membrii Guvernului și am ținut o videoconferință cu prefecții despre măsurile care trebuie luate în contextul intemperiilor care au creat probleme fără precedent.


7 februarie 2012 – Conducerea comandamentului de iarnă

Am cerut o comunicare mai bună între Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Grupa operativă centrală de la București, între președinții de consilii județene și prefecți. Și am cerut transmiterea de informații corecte, exacte către grupa de la București.
În teren au fost mobilizați 4.000 de angajați ai Ministerului de Interne cu aproximativ 2.000 de utilaje de deszăpezire.


8 februarie 2012 – Videoconferință cu prefecții

“Nu a trecut vârful crizei, chiar dacă situația e sub control. Avem încă localități izolate, localități fără energie electrică. Din cele 52 de cazuri aflate în atenția noastră, am reușit să salvăm toate persoanele aflate în nevoie. A fost vorba de câteva situații extrem de dramatice. S-a reușit acest lucru în special prin intervenția aviației, dar și a unor echipe de lucru terestre. (…) Strategia de închidere a drumurilor pe perioada viscolului a funcționat. În trecut, cazurile dramatice au fost pe drumurile care nu au fost închise”. (Cătălin Predoiu, în timpul videoconferinței cu prefecții.)


9 februarie 2012 – Încheierea mandatului de premier interimar

Mihai Răzvan Ungureanu este desemnat de președintele țării și votat de Parlament, noul premier al României.