Blestemul fondurilor europene – alta intamplare

Blestemul fondurilor europene

Săptămâna trecută am asistat la un nou episod din serialul de mare succes ”Greaua moștenire”. 
Premierul Grindeanu a trimis Corpul de Control la Ministerul Dezvoltării în urma sesizărilor că 80% din aplicațiile de proiecte pentru axa POCU 4.1/4.2 au fost respinse fără a fi fost cerute clarificări. Concluzia se știe deja: ”Înțeleg că anul trecut, în timpul jocului, s-au schimbat regulile, de către un management ultraperformant făcut de fostul ministru Ghinea. E un exemplu de, în ghilimele, management extraordinar al tehnocraților” a spus premierul Sorin Grindeanu.

În loc să cheme miniștrii și șefii de autorități de management pentru a vedea cum poate fi simplificat procesul acesta de depunere, evaluare și selecție a proiectelor finanțate din fonduri europene, premierul Grindeanu a găsit un țap ispășitor și trimite Corpul de control doar pentru a bifa public că nu guvernarea PSD e de vină. 

Trebuie să ieșim din această logică partizană în care toate partidele aruncă vina unele pe celelalte, asta dacă vrem cu adevărat să utilizăm aceste fonduri europene pentru dezvoltarea României. Trebuie să îi ascultăm pe cei care sunt beneficiari ai acestor proiecte, cei care se confruntă cu probleme zi de zi și care au determinarea să schimbe România cu ajutorul acestor bani. 

Fraudarea fondurilor europene este o realitate și avem nevoie de sisteme de control mai bune. Soluția nu este să îi considerăm din start infractori pe cei care se încumetă să aplice, ci să îi sprijinim să facă proiecte mai bune. Am pierdut cel puțin 4 miliarde de euro din banii alocați pe exercițiul financiar 2007-2013 și vom pierde cel puțin tot atât și din bugetarea 2014-2020 pentru că nu avem proiecte bine pregătite, cu impact real în societate și economie. 

Nu e rolul Corpului de Control al primului-ministru să verifice proiectele pe fonduri. Avem organismele interne de control ale autorităților de management, Autoritatea de Audit, DLAF, OLAF sau parchetele care se ocupă cu asta. 

Premierul Grindeanu, dacă vrea să schimbe ceva în acest mecanism gripat al absorbției fondurilor europene, ar putea să preia din propunerile societății civile și ale opoziției: externalizarea managementului unor axe prioritare, finalizarea modulelor MySMIS, uniformizarea salarizării personalului implicat în managementul fondurilor europene, pregătirea unor portofolii de proiecte pentru supra-contractare.

SURSA FOTO: capital.ro

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer