Cand libera initiativa si inteligenta romaneasca se întalnesc: industria de software si servicii IT lucrează la turatie maxima

It software

Industria de software şi servicii IT înregistrează constant creşteri anuale de cca. patru ori mai mari decât economia naţională în ansamblul său (a se vedea tabelul de mai jos). 

Remarcabil este faptul că această dezvoltare accelerată se bazează în principal pe acapararea pieţelor externe ceea ce confirmă competitivitatea ridicată a produselor şi serviciilor „made in Romania”. Dacă adăugăm şi faptul că valoarea adăugată este net superioară în comparaţie cu alte componente ale exporturilor autohtone (cherestea spre exemplu, unde ocupăm un nefericit loc 11 pe mapamond!), avem imaginea unui adevărat succes story românesc.

​Sursa: Software and IT Services in Romania 2016, Pierre Audoin Consultants

Bitdefender şi Gecad sunt branduri cunoscute pe întreg mapamondul, inclusiv în Silicon Valley, şi reprezintă totodată un excelent ambasador al inteligenţei româneşti „ambalate” economic, generatoare după cum spuneam de valoare adăugată şi profit.

Cealaltă componentă substanţială a valorii adăugate din IT o reprezintă salariile. Potrivit datelor Institutului de Statistică preluate de Ziarul Financiar, salariul mediu net în această industrie a ajuns în decembrie 2016 la peste 6.000 lei (cca. 1.300 euro). Şi cu toate acestea sunt disponibile permanent cca. 3.000 de posturi vacante conform studiului IT&C Talent Map realizat de Brainspotting.

software

Cu alte cuvinte potenţialul de creştere nu este valorificat pe deplin la acest lucru contribuind în mare măsură oferta limitată a facultăţilor de profil din România.

Reţeta succesului este relativ simplă: îmbinarea optimă a spiritului de iniţiativă cu inteligenţa rezultând astfel un produs performant şi competitiv. Este un exemplu, nu singular, de modalitate prin care nivelul de trai se poate ameliora semnificativ generând totodată influenţe macroeconomice favorabile.
 

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer