După 6 ani de neglijență la putere, urmează o lună de legiferare pripită și interesată din partea PSD-ALDE

Declarație susținută în cadrul dezbaterilor generale privind modificările Codului Penal, Codului de Procedură Penală și Codului de Procedură civilă propuse de un număr de parlamentari din majoritatea parlamentară PSD-ALDE, în cadrul Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea unor legi din domeniul Justiției (Comisia Iordache)

Doamnelor și domnilor parlamentari, membri ai Comisiei parlamentare speciale,

Domnule ministru al Justiției,

Stimați invitați,

În raportul de înaintare a noilor Coduri în Parlament, în urmă cu 8 ani de zile, s-a arătat că este necesară ajustarea lor periodică la fiecare doi-trei ani, având în vedere amploarea reglementărilor, mii de texte adoptate simultan.

De șase ani nu s-a făcut această ajustare.

Este una din cauzele pentru care peste o sută de decizii ale CCR au criticat și invalidat aproximativ 40 de articole din coduri, peste 80% din acestea fiind redactate direct în Parlament în Comisia specială de la acea dată, prin amendamente directe.

Astăzi, după șase ani, propuneți această ajustare, ceea ce ar putea fi pozitiv, cu condiția să nu reprezinte doar un pretext pentru a oferi o lege penală mai favorabilă, care să închidă dosare penale aflate pe rolul instanțelor, multe aparținând unor politicieni ai majorității PSD-ALDE.

Mai direct spus, invocați pretextul ajustării codurilor și echilibrării raporturilor acuzare-apărare din procesul penal, pentru a închide dosarele penale ale unor politicieni.

Simpla lectură a acestor proiecte demonstrează acest lucru, pentru că sunt amestecate amendamente benefice pentru garanțiile procesuale cu texte ”otrăvite”, care distrug capacitatea parchetelor de a inculpa și a Justiției de pedepsi infracționalitatea de orice fel, nu numai de corupție.

Amestecați apă cu otravă în aceste proiecte. Rezultatul: un proiect otrăvit!

Deși aparent fără legătură, vă semnalez că astăzi la Bruxelles se anunță principiile noului Cadru Bugetar European 2021-2027. Așa cum am avertizat deja (http://adevarul.ro/news/politica/bugetul-ue-2021-2027-subiect-guvernul-nu-auzit-1_5ae6feffdf52022f75690c57/index.html), România pierde zeci de miliarde de Euro în acest nou cadru, pentru că el este legat de respectarea valorilor europene, între care și respectul regulii de drept și independența Justiției, precum și a politicilor de combatere a corupției.

În alte cuvinte, acest proiect ne costă deja zeci de miliarde de euro – bani europeni gratuiți, pentru că țintiți sau atingeți involuntar nu numai echilibrul acuzare – apărare, ci și compromiterea anchetelor și dosarelor penale în curs.

Vă informez că pentru fiecare miliard de euro pierdut de România din fondurile europene până în 2027, țara noastră pierde 130 km de autostradă.

Ce legătură are cu proiectul de față?

Are, pentru că acesta este o parte din prețul politicilor și proiectelor PSD – ALDE privind Justiția!

În ceea ce privește propunerea ministrului Justiției de a elimina din lege instituția ”Camerei Preliminare”, ne rezervăm dreptul de a reflecta asupra ei și a ne pronunța ulterior, dar față de afirmația că această instituție ridică probleme de incompatibilități, trebuie spus că multe instituții din noile coduri au fost subminate de faptul că nu au fost urmate de politici de sprijinire a lor prin lărgirea schemelor de personal și a numărului sălilor de judecată și a sediilor de instanță, astfel încât sistemul judiciar să le poată aplica.

Iar cu privire la informarea ministrului Justiției că se continuă la minister evaluarea codurilor, nu spun decât că este cel puțin paradoxal, dacă nu patologic, să ne punem problema modificării codurilor în Parlament, în timp ce acestea se evaluează încă la Ministerul Justiției.

În concluzie, în dezbaterile pe fiecare articol vom arăta dezechilibrele pe care le creați prin proiect, sub pretextul echilibrării raporturilor acuzare – apărare în procesul penal și ne vom opune la fiecare dintre acestea, după cum vom sprijini orice propunere care păstrează aceste echilibru între acuzare și apărare în cadrul procesului penal.

Vă mulțumesc!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer