O contribuție la modificarea Legii privind protecția animalelor


Sunt perfect de acord că pedepsele pentru cei care se dedau la acte de cruzime față de animale trebuie crescute. Violența față de necuvântătoare este inacceptabilă și trebuie sancționată corespunzător de către lege. Spun asta nu doar pentru că sunt un iubitor de animale, ci și pentru că relația noastră cu ele este un criteriu de evaluare a evoluției societății noastre.
Am depus la Comisia de Agricultură un amendament la PLx 513/2016 privind modificarea Legii 205/2004 cu privire la protecția animalelor. 

Foarte pe scurt, vă explic despre ce este vorba. 

Pe fond, legea propune creșterea pedepsele cu închisoarea până la 7 ani (în prezent se sancționează cu închisoare, de la 3 luni la 1 an, sau cu amendă), pentru cei care ucid animale, practică tirul pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizeză lupte între sau cu animale, folosesc animale vii pentru dresajul animalelor, rănesc sau schingiuiesc animale sau fac intervenţii chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal.

În ceea ce mă privește, am observat că, în urma dezbaterilor și a intervenției Consiliului Legislativ, prin abrogarea unui articol (art. 28 din Lege), rămân nesancționați cu o pedeapsă complementară (interdicția de a mai deține animale), autorii unor fapte grave. De aceea, am propus modificarea art. 25, alineatul (3), din lege, în sensul introducerii unei pedepse complementare, aceea de a nu mai putea deține animale, pe o perioadă cuprinsă între 5 și 10 ani, și pentru fapte de cruzime aplicate animalelor comise de cei care au în atribuție îngrijirea animalelor, dresajul sau de către cei care le tratează din punct de vedere medical, cu circumstanțe agravante pentru săvîrșirea acestor fapte făcute de două sau mai multe persoane împreună. 

Cu certitudinea că nu a fost decât o scăpare pe care am putut să o îndrept, aștept cu încredere ca această lege să intre în vigoare cât mai curând!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer