Ofensiva companiilor aeriene low cost – o sansa pentru reducerea dezechilibrelor de dezvoltare intre regiunile Romaniei

Liberalizarea spatiului aerian
Liberalizarea spatiului aerian intern in randul tarilor membre ale Uniunii Europene a determinat cresterea concurentei, o ofensiva fara precedent a companiilor aeriene low cost asupra celor traditionale. 

Cu un model de business fundamental diferit fata de cel clasic, care privilegiaza satisfacerea nevoilor primare ale clientului, aceste companii au castigat rapid cote de piata. Ryanair a raportat pentru 2016 venituri de cca. 4,3 miliarde euro, mai mari cu 17% fata de 2015, in timp ce Wizzair a transportat cu 23% mai multi pasageri: 18,8 milioane fata de 15,2 milioane in 2015.

Efectele directe ale ofensivei companiilor low cost sunt pe de o parte cresterea concurentei intre aeroporturi, iar pe de alta parte dezvoltarea unor aeroporturi regionale si locale. Aeroporturile din Romania au raportat majorari semnificative ale numarului de pasageri tranzitati in 2016, fie ca este vorba de Iasi, Cluj, Sibiu, Timisoara, Oradea sau Bucuresti.
In conditiile in care investitiile publice in dezvoltarea infrastructurii rutiere romanesti (reteaua de autostrazi) sunt limitate si discutabile ca eficienta, valorificarea oportunitatilor create de dezvoltarea accelerata a transporturilor aeriene devine o necesitate.

Studii in domeniu au demonstrat inclusiv faptul ca zone turistice putin cunoscute din unele tari au atras un flux important de turisti ca efect al dezvoltarii unui aeroport regional. Este un exemplu prin care se pot reduce gravele dezechilibre economice existente intre regiunile tarii. Trebuie sa luam in considerare si faptul ca incurajarea circulatiei eficiente a fortei de munca in spatial national creeaza premisele competitivitatii unui numar din ce in ce mai mare de afaceri.

Poate ar trebui regandita intreaga strategie nationala de dezvoltare a infrastructurii, plecand de la noile realitati din sectorul transporturilor aeriene de pasageri.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer