Pentru România, banii ieftini s-au terminat. Finantarea deficitelor va (re)deveni costisitoare

Catalin Predoiu

Ultima emisiune de certificate de trezorerie a Ministerului de Finanţe a fost adjudecată la o rată a dobânzii mai mare cu 27% comparativ cu precedenta emisiune desfăşurată în urmă cu o lună: 0,71% faţă de 0,56%. Schimbarea de trend urmează dinamica ratelor de dobândă practicate de către Rezerva Federală a SUA care a mărit cu 0,25 puncte procentuale rata dobânzii, de asemenea în cursul acestei săptămâni, fiind a doua majorare consecutivă decisă după cea din luna decembrie 2016, de asemenea cu 0,25 puncte procentuale. Deceniul banilor ieftini, respectiv ai împrumuturilor practic fără dobândă se apropie de sfârşit pe glob.

În acest context strategia bugetară trebuie focalizată pe controlul deficitelor, finanţarea acestora urmând a se scumpi în viitorul apropiat. Din păcate în România politica de dezvoltare bazată aproape exclusiv pe încurajarea consumului determină, în paralel cu creşterea economică, şi amplificarea deficitelor. Cel mai bun exemplu este cel al balanţei comerciale înregistrate la nivelul lunii ianuarie 2017, balanţă ce a consemnat un deficit record de 600 milioane euro, cel mai ridicat din anul 2008 şi de peste trei ori mai mare decât în ianuarie 2015! Capacitatea limitată a economiei locale de absorbţie a excedentului de cerere generat de majorarea veniturilor şi reducerea TVA a contribuit din plin la explozia importurilor – 5,3 mld. Euro în prima lună a anului.

Amplificarea deficitelor însoţită de majorarea costului de finanţare a acestora în perioada următoare este scenariul cel mai sumbru pentru România, a cărui probabilitate de realizare este însă din ce în ce mai mare în lipsa unei schimbări radicale a strategiei de dezvoltare economică.

Foto: www.nasul.tv

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer