Activitate în cadrul PDL și PNL (după fuziune)

PDL 2013 – 2014 și PNL 2014- prezent

6 iulie 2013 – Cătălin Predoiu intră în politică ca prim-vicepreședinte PDL

“Sunt astăzi aici (…) pentru că nu mai pot să stau și să mă uit când țara noastră e făcută praf în fiecare zi de iresponsabili care în loc de cap au un televizor, în loc de inimă au un portofel și în loc de suflet au un sac cu miștocăreli” Cătălin Predoiu, în fața CNC.

Două zile mai târziu, președintele PDL Vasile Blaga anunță că eu, în momentul respectiv prim-vicepreședinte PDL, sunt propunerea de premier al guvernului alternativ al partidului.


11 octombrie 2013 – Înscrierea în cursa internă a PDL pentru desemnarea candidatului pentru Președinția României

Cu această ocazie a fost prezentat programul Forța echilibrului. Pentru o Românie bine condusă spre prosperitate și normalitate.

După o campanie intensă în care s-a votat în toate regiunile de dezvoltare ale României, am câștigat nominalizarea ca și candidat al PDL la prezidențiale cu peste 100.000 de voturi obținute din partea membrilor de partid (16 decembrie 2013)


18 februarie 2014 – Întâlnire cu Angela Merkel în cadrul unei vizite la Berlin, la invitația CDU

Foto: Cu Angela Merkel la Berlin, la invitația CDU.

O delegaţie a PDL condusă de mine și Vasile Blaga s-a întâlnit, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel, în cadrul vizitei la grupul CDU-CSU din Bundestag.


14 martie 2014 – Lansarea documentului ”Cartea minciunilor USL”

Un document tehnic în care au fost inventariate toate minciunile spuse și promovate de USL, toate greşelile pe care USL le-a făcut în 22 de luni de guvernare.


25 mai 2014 – Alegerile europarlamentare

La alegerile europarlamentare, PDL obține un scor de 12,23% și 5 mandate de europarlamentar.


Fuziunea cu PNL 2014

“Ne dorim ca după alegerile europarlamentare să adunăm într-un singur fluviu politic toate râurile, toate apele care doresc un proiect pentru România, un proiect care sa însemne o Românie europeană. E limpede pentru orice om de buna credință ca suntem într-o conjunctura extrem de periculoasă pentru viitorul României dacă PSD acaparează toată puterea și va avea un monopol asupra puterii, și asupra Guvernului, și asupra Președinției” (Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL)

“Dreapta unită reprezintă un proiect, în primul rând. O dreaptă unită ar reprezenta, o comuniune de valori, va însemna o echipă capabilă sa inspire încredere românilor. Simpla juxtapunere a unor persoane sau a unor formațiuni politice va fi greu de realizat. Ceva trebuie să unească toate forțele politice din partea dreaptă.” (Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL)


28 mai 2014 – Conducerea PDL aprobă, în unanimitate, începerea discuțiilor cu PNL pentru o alianță

“PDL trebuie să păstreze atașamentul față de o justiție independentă, lege, stat de drept și anticorupție. Acestea sunt valorile pentru care PDL a luptat și care m-au făcut să mă implic în politică în rândurile acestui partid. Construcția care se încearcă acum cu PNL trebuie să garanteze respectarea, în continuare, a acestor principii. Acestea trebuie să devină coloana vertebrală a noii construcții de dreapta. Obiectivul nostru politic este o dreaptă unită și puternică și un proiect pentru o Românie europeană. O dreaptă unită și puternică înseamnă, în primul rând, o fuziune între PDL si PNL. Sustin categoric cu toată convingerea acest obiectiv”. (Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL)


26 iulie 2014 – Congresul fuziunii PDL-PNL


“Susțin această fuziune. Da, o recunosc, toți am avut framântari. Toți ne-am pus întrebări, toți am avut poate dubii, unii poate și rețineri și nu fac niciun proces de intenție. În orice pas important în viață există pericole și există oportunități. Există instinctul de conservare care ne ține pe loc și există impulsul de a face, de a învinge, de a construi care ne împinge înainte. Să dăm întâietate acestui impuls, care ne împinge să construim, să mergem mai departe. Să facem această fuziune, să privim în față, numai așa putem valorifica tot ce s-a muncit în spate de către toată lumea. Este o fuziune care poate crea o perspectivă nu numai pentru noi, nu numai pentru partidele noastre. Este o fuziune care poate crea perspectiva unei Românii pe picioarele ei.” (Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL)


11 august 2014 – Biroul Politic Național comasat PNL-PDL a decis desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat la președinție si a democrat-liberalului Cătălin Predoiu drept candidat pentru funcția de premier al Alianței Creștin Liberale

Candidatul comun al ACL pentru funcţia de preşedinte al Românei a fost desemnat după ce au avut loc reuniuni ale PDL şi PNL, în care au fost discutate rezultatele cercetărilor sociologice realizate.

“Felicitări domnului Iohannis, îl voi sprijini și sunt alături de dânsul.
Voi continua să activez alături de colegii din PDL și ACL. Contează mai puțin calitatea în care o faci, contează calitatea cu care o faci. Vă asigur pe toți aici de față, precum și pe colegii pe care-i reprezentați, nu numai că nu voi face un pas înapoi în activitatea politică pe care mi-am asumat-o, voi încerca să fiu și mai bun de acum înainte. Astăzi, într-adevăr e o zi istorică. Este o zi în care cred cu tărie că ne-am asumat o obligație morală să oferim soluții pentru o viață mai bună românilor și ne-am asumat obligația morală să câștigăm Președinția României”. (Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL)


Campania prezidențială alături de Klaus Iohannis

“Domnul Iohannis deja, în discursurile sale, a proiectat tipul de președinte pe care dorește să-l contureze odată ce va dobândi mandatul – un președinte echidistant, un președinte arbitru, un președinte care va respecta Constituția. Și eu cred că e normal să fie așa, așa cere spiritul Constituției, și sunt convins că domnul Klaus Iohannis va face ceea ce spune. (…) Sunt convins că domnul Iohannis va fi un bun președinte”. Cătălin Predoiu, 20 septembrie 2014 Pitești


Programul de Guvernare PNL 2015

Varianta integrală a Programulul de Guvernare PNL 2015

“Avem termen în 28 februarie pentru prezentarea unui Program de Guvernare PNL si vom respecta acest termen, colegii mei și cu mine lucrăm si suntem în grafic. Avem discutii si în partid, la nivelul conducerii si la nivelul liderilor de comisii de redactare, dar în acelasi timp ne consultam foarte intens si cu societatea civila, cu experti pe diferite domenii, cu economisti reputati din România. Va fi un program care sa proiecteze o creștere economică pe termen lung în țara noastră.” Cătălin Predoiu, 21 ianuarie 2015
– Programul de guvernare al PNL realizat sub coordonarea mea, pune în prim plan educația, sănătatea, cultura, rezolvarea problemelor demografice, dar și repornirea motoarelor economiei în baza unui model economic național.
“Acest program pune probleme esențiale și oferă răspunsuri la aceste probleme. Vorbim în el despre un stat puternic, dar care respectă cetățenii. (…) Vorbim despre un guvern eficient (…). Oriunde veți deschide acest program, veți găsi soluții pentru problemele de astăzi, dar și pentru problemele de mâine. Obiectivul strategic al programului de guvernare este reconstrucția națională, context în care deviza liberală Prin noi înșine revine în actualitate”“Este construit în patru luni, cu 200 de oameni din care, mai mult de 50 sunt specialiști din afara partidului, nu este un program electoral pe care l-am făcut acum două sau trei săptămâni. Soluțiile societății civile au fost integrate. Este un program care a fost discutat cu patronatele, cu sindicatele, cu mediul de afaceri și ong-uri. Este un program care a fost supus dezbaterii publice și care a fost supus dezbaterii internet în partid, înainte de a fi aprobat. Repet, există și situații în care argumentele nu pot străpunge reaua-voință și procesele de intenție.”


Președinte PNL București 2015 – 2016

Sunt desemnat noul președinte al PNL București după ce funcțiile de co-președinți de la nivelul acestei organizații deținute de Teodor Atanasiu și Anca Boagiu au fost unificate.

“Am acceptat mandatul Comisiei de Organizare a Unificării PNL de a prelua conducerea Filialei București, pentru a pune în aplicare un Plan de reformă și accelerare a fuziunii. Pilonii acestui plan sunt:

  • Conduceri unice la filiale;
  • Cele mai bune candidaturi în sectoare;
  • Integritate în toate organizațiile;

– După ultimul sondaj de opinie comandat de PNL, Ludovic Orban urma să candideze din partea PNL, în locul lui Cristian Bușoi.

“Bătălia pentru Primăria Capitalei va fi continuată de PNL având drept candidat pe Ludovic Orban şi aş dori să adaug un mesaj politic puternic care să ajungă la toţi bucureştenii: să reflectăm astfel încât Primăria Capitalei să nu ajungă din nou în mâinile unei administraţii PSD. Dorim să câştigăm Primăria Capitalei”. (Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PNL)

În cadrul şedinţei filialei PNL București am hotărât ca pe listele de candidaţi la consiliile locale de sector şi la CGMB să avem minimum 20% tineri promovaţi de Tineretul Naţional Liberal, pe locuri considerate, sigur, eligibile. Promovarea substantiala a tinerilor pe listele de candidaţi la alegerile locale este un prim răspuns concret pe care îl dăm străzii care ne cere reformarea clasei politice. Totodată, candidaţii la alegerile locale din Bucureşti vor trebui să semneze şi declaraţia de integritate cerută de Coaliţia de organizaţii neguvernamentale ”România Curată”, precum şi declaraţia de conformitate cu criteriile de integritate asumate de #PNL.” Cătălin Predoiu, 7 aprilie


Asumarea personală a unui eșec colectiv – candidatura la Primăria Capitalei

  • După o sarabandă de candidaturi și retrageri, îmi asum candidatura pentru Primăria București în contextul unei situații extrem de complicate pentru partid cu trei candidați retrași înainte de alegeri.

“Am luat această decizie după consultări cu liderii PNL. Gândurile mele sunt extrem de limpezi şi voinţa mea, extrem de hotărâtă”, am declarat la acea vreme.

Am pledat pentru un Bucureşti care să aibă o administraţie “europeană” şi “cinstită și am chemat alături de mine pe toți ce care doresc să schimbe orașul nostru în bine.”


18 mai 2016 – Lansarea oficială a candidaturii pentru Primăria București

Soluții pentru București – Programul meu lansat in timpul campaniei electorale pentru primaria București

5 iunie 2016 – Rezultatul alegerilor

Am fost votat de 64.186 de bucureșteni, și am obținut 11,18 % din voturi.

“Doresc să informez atât colegii de partid, cât și cetățenii Capitalei, suporterii mei, că înțeleg să fac un act de responsabilitate și, dacă mâine dimineață când se va finaliza numărătoarea voturilor, se vor confirma rezultatele anunțate în această seară de televiziuni, de către casele de sondare a opiniei publice, îmi depun mandatul de președinte al filialei PNL București.”

– O zi mai târziu, demisionez de la șefia PNL București


Campania Parlamentară 2016

Depunerea candidaturii pentru Parlamentul României, Camera Deputaților, la Călărași.

“Vreau să vorbesc despre un proiect economic de dezvoltare a judeţului Călăraşi, un proiect de transformarea judeţului Călăraşi într-un pol de creştere economică accelerată. În principal problemele de administrare locală incumbă autorităţilor locale şi e firesc să fie aşa, dar eu cred că proiectul de dezvoltare a unui judeţ sau a unei regiuni, transformarea ei într-un pol de creştere economică nu se poate rezuma doar la refacerea infrastructurii de bază a satelor, a oraşelor, a comunelor, doar la drumuri, alimentari cu gaz, apă, canalizare etc, acestea sunt servicii publice elementare, sunt facilităţi publice elementare care trebuie rezolvate şi pentru asta există fonduri europene, există fonduri guvernamentale care trebuie absorbite şi absorbite accelerat dar pentru a face diferenţa pentru a ridica nivelul de trai al cetăţenilor ar trebui să existe mai mult decât atât şi anume să dezvoltam activităţi economice, inclusiv prin investiţii private. Aici este o muncă în care putem combina competenţa autorităţilor locale cu activitatea parlamentară dincolo de simpla activitate de redactare a proiectelor de lege.”


12 decembrie 2016 – Câștigarea unui fotoliu de deputat de Călărași

“Mulțumesc tuturor călărășenilor care mi-au acordat încrederea și votul lor concretizat în 27.360 voturi (29,81%).”

Activitate parlamentară legată de circumscripția 12 Călărași

1. Acțiuni parlamentare la solicitarea primarilor din județul Călărași

Februarie 2017

Depunere amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru județul Călărași

SUME defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 şi estimări pe anii 2018-2020 / Nr. crt. 12/Călăraşi

Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la Anexa nr. 7 /SUME defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 şi estimări pe anii 2018-2020 / Nr. crt. 12/ Călăraşi cu suma de 103.500 mii lei, pentru finanțarea următoarelor obiective de investiții:

– Spitalul Județean de Urgență Călărași, construcție corp nou – secțiile pediatrie, neonatologie, obstretică- ginecologie – valoare 49.500 mii lei.

Actualul corp în care se desfășoară activitatea spitalului prezintă risc seismic ridicat. Sunt expertize tehnice efectuate.

– Restaurare Palat Administrativ, clădire de patrimoniu – clasa A – valoare 27.000 mii lei.

Investiție în desfășurare: există risc major de degradare a lucrărilor efectuate până în prezent.

– Consolidare și amenajare malul stâng al brațulului Borcea Călărași – valoare 27.000 mii lei.

Protecție împotriva fenomenelor meteo periculoase, zonă inundabilă.

Autorul amendamentului: Deputat Cătălin Predoiu

Niciun parlamentar PSD de Călărași nu a susținut aceste amendamente care, în final, au fost respinse.

16 mai 2017

Interpelarea parlamentară Prejudicierea gravă a UAT Vlad Ţepeş, jud. Călăraşi prin neincluderea abuzivă în „Lista zonelor care se confruntă cu constrângeri naturale” și în aria de eligibilitate a Măsurii 13 „Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale”

În urma acestei interpelări Ministerul Agriculturii a recunoscut faptul că pentru UAT Vlad Ţepeş şi implicit pentru alte UAT situate în amenajarea Gălăţui-Călăraşi există erori ale informaţiilor și că este necesară o corectare a datelor promițând că va face corecțiile necesare.

7-9 iunie 2017

Organizare vizită la Bruxelles, la Parlamentul European, a primarilor PNL din judeţul Călăraşi

8 mai 2018

Propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 34/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile (BP390/2018)

Propunerea legislativă s-a născut în urma unui memoriu din partea Primăriei Șoldanu. Proiectul se află la Senat, ca primă Cameră sesizată.

2. Acțiuni în teritoriu

16 martie 2017

La Parlament alături de o puternică delegație din administrația din Călărași.

31 martie 2017

La Dragalina alături de primarul Gabriel Stanciu

Până în 2018, toate localitățile din România, care depășesc 2000 de locuitori, sunt obligate să aibă rețea de apă și canalizare. Unii primari au înțeles că trebuie să ia în serios aceasta acțiune de îmbunătățire a condițiilor de viață ale comunităților pe care le administrează.
Un bun exemplu este Gabriel Stanciu, edilul din Dragalina (jud. Călărași), care a inaugurat sistemul centralizat de apă potabilă și gospodăria de apă. Investiția a costat 3,2 milioane de lei și a fost realizată în mai puțin de un an.

 

 

 

 

13 Octombrie 2017

 

Alături de colegii mei liberali, Daniel Drăgulin, primarul din Călărași și Marian Dinulescu, vicepreședinte al Consiliului Județean, am susținut o conferință de presă în care am prezentat câteva dintre întâlnirile cu oameni de afaceri interesați să investească în județul Călărași.

 

 

19 Octombrie 2017

La Oltenița, postcomunismul a însemnat, din păcate, ruinarea economică a orașului. “Greșelile” administrațiilor locale și centrale, precum și lipsa de viziune a dezvoltării au făcut ca toate fostele întreprinderi socialiste să ajungă în ruină, Portul o glumă, iar Șantierul Naval o palidă umbră a celui de altădată. Migrația spre București sau în străinătate a depopulat orașul de meseriași și ingineri. Am făcut un tur al Olteniței, însoțit de colegii mei liberali Dumitru Pană și Mihai Filimon, pentru a evalua problematica orașului. Sunt preocupat de soluțiile de rezolvare ale acestui decalaj economic al Olteniței, chiar și față de Călărași.

 26 octombrie 2017

 

La Sfânta Liturghie în ziua de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, în comuna Vâlcele, la hramul bisericii.

 

 

 

1 noiembrie 2017

 

Alături de primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă şi Marian Dinulescu, am primit delegaţia parlamentară belarusă, condusă de Olga Petrashova membru al Comisiei Permanente a Camerei Reprezentanţilor Adunării Naţionale a Republicii Belarus pentru Afaceri Internaţionale, şef al Grupului de lucru al Adunării Naţionale a Republicii Belarus pentru cooperarea cu Parlamentul României.

 

 

 

5 noiembrie 2017

 

 

O zi petrecută printre oameni în circumscripția Călărași. La zilele comunei Dorobanțu.

 

 

 

 

 

 

Și apoi la meciul de handbal Dunărea Calărași-Steaua 24-23. Ce meci! Ce victorie!

 

 

 

 

 

15 Februarie 2018

 

 

La Călărași, am prezentat Cartea neagră a guvernării PSD, realizată de PNL. Un material foarte bun, profesionist, la care au lucrat foarte mulți colegi, pe care îi felicit cu sinceritate!